Чимшир Казанлък ще изнася по света от май градът на розите
Чимшир Казанлък ще изнася по света от май градът на розите / Деляна Бобева
"Чимшир Казанлък", под това име и с тази марка ще пътуват по света след май разсадите от вечнозеления вековен храст, отглеждани в града на розите от Българо-холандска фирма, работеща в района на Розовата долина.

Това съобщи д-р Мария Данчева, изпълнителен директор от българска страна на фирмата, която единствена в България се занимава с отглеждане на чимшир за българските и чужди паркове и градини.

За целта през май в Казанлък пристигат експерти от най- голямата световна цветна борса- Холандската. Те ще оценяват качествата на чимшира, отглеждан в града на площ от над 50 декара, в резултат на което той ще получи лиценз за износ в цял свят с марката "чимшир Казанлък".

Така освен като град на розите, Казанлък ще се сдобие с още една слава, като град на чимшира, заяви д-р Данчева.

Засетите 400 хиляди стръка с чимшир и образуваните от него цветни ансамбли бяха сред най- големите атракции на провеждащото се през последните три дни в Казанлък първо цветно градинско шоу на открито в България.

Чимширът, според холандските му производители е известен като най- ценното за градинарите зелено цвете, тъй като има качествата на златото- става по-ценно със своето остаряване.

На година зеленият храст расте едва с 12-15 сантиметра, а в същото време е най- издръжливият.От него могат да се получат различни причудливи фигури, както и най- добрите дървени скулптори заради здравината на стъблото му.

Известната с вековната си жизненост зелена жилава китка е основен зелен компонент в най- големите аристократични паркове в света- в дореца Тюйлери, Лувъра и Уиндзор..

В работещата вече трета година на територията на Казанлък Българо-холандска фирма могат да бъдат открити над 1000 вида различни цветя- рязани и живи, декоративни храсти и треви.

В рамките на "цветните" три дни казанлъчани и гостите на града имаха възможността да се насладят на оригинални цветни конструкции и живи икебани от над 250 вида цветя, декоративни храсти и треви, както и на различни аксесоари за аранжировка на цветя- през кашпи до малки дребни цветни сувенири и съдове за аранжировка.

Специален дизайнер от Страната на лалетата демонстрираше на посетителите как се подреждат цветни контейнери и как трябва да изглежда цветната градина на балкона или в двора така, че целогодишно тя да осигурява радост за окото и спокойствоие за духа.