Четири общини в Старозагорско са пилотни по социален проект, финансиран от Световната банка
Четири общини в Старозагорско са пилотни по социален проект, финансиран от Световната банка / Областна администрация - Стара Загора

Четири общини в област Стара Загора са класирани като пилотни за участие в проект на Министерството на труда и социалната политика, съобщи заместник областният управител Галина Стоянова, която участва в комисията по класирането заедно с двама експерти от социалното ведомство.

Освен община Стара Загора в социалния проект, финансиран с 40 млн. евро от Световната банка, ще могат да участват Чирпан, Николаево и Братя Даскалови, информира Стоянова.

Общините са класирани по предварително зададени критерии, които включват дял на подпомаганите деца от 0 до 7 години, семейни помощи за деца, брой на подпомаганите семейства, на самотните родители и на децата с увреждания в съответната община, поясни тя.

Комисията е определила четирите общини в област Стара Загора въз основа на тези критерии и данните от Националния статистически институт и Дирекциите за социално подпомагане. До края на септември т.г. те трябва да представят идейни проекти.

Заместник областният управител съобщи още, че одобрените ще представят окончателните проекти пред Световната банка и през месец януари 2011 година ще ги подпишат.

Проектът предвижда дейности като социално включване на деца до 7-годишна възраст, семейства с ниски доходи, както и уязвими групи на деца със специални потребности. Ще се включат и социални услуги, разкриване на социални услуги и на инфраструктура.