/ община Стара Загора
Четвъртото национално биенале „Мозайката днес“  ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юли.

За тазгодишното издание на форума е избрана темата „ Мотиви от българските шевици“, за която ще се използват рециклирани керамични плочки.

Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение, като в тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина.

Не е случайно и мястото, подбрано от организатора „ Арт Мозайка“ за сбъдване на събитието-парка на Старозагорските минерални бани, където се провежда ежегодния фолклорен фестивал „Богородична стъпка“.

По традиция биеналето се открива с изложба на участниците.

Тази година жителите на града могат да се насладят на уникални мозаечни произведения на изтъкнати наши и чуждестранни творци -част от изложбата „Балкански мостове III“, организирана от „Сдружение Асоциация на Българската Мозайка“ .

Официалното  откриване е  на 1 юли  в 17.30 ч. в Музей на религиите и ще може да бъде разгледана  до 20 юли.  

Отдадени на идеята за популяризиране на мозайката и обединени от общата страст към тази древна художествена форма, доброволци от всички краища на България се обединяват в стремежа си да покажат, че тя е изключително разнообразна като приложение и може да има съвременно звучене.

И днес могат да се видят паното „Нова зора“ в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, което е изработено от стъклокерамика ;  парадната икона на Игнатий
Старозагорски и надписа  в новопостроения храм, изпълнени по православните канони със смалт и мрамор; репродукцията на символа в герба на града „ Лъвица, кърмеща лъвче“ от мрамор и гранит.