Брошура на НАП обяснява как законно да си намалим данъците
Брошура на НАП обяснява как законно да си намалим данъците / НАП

Брошура, издадена от Националната агенция за приходите, обяснява всички законни начини за намаляване на данъците върху доходите на физическите лица. Тя се разпространява в офисите на приходното ведомство и подробно описва възможностите за намаляване на данъка като например купуването на осигурителен стаж, внасянето на вноски за допълнително доброволно пенсионно или здравно осигуряване, застраховка „Живот" или дарение, с които данъчната основа може да бъде намалена с до 65 %.

Условията за ползване на данъчното облекчение за млади семейства (намалението на данъка за ипотечен кредит) също са описани в брошурата. Според НАП данъчното облекчение за млади семейства може да се ползва и от хора, които към момента на сключване на договора за ипотечен кредит не са имали сключен граждански брак, но имат такъв към края на календарната година, за която ще се ползва облекчението.

Брошурата описва подробно и най - големите данъчни намаления като например възможността за намаляване на подоходния данък с до 15% при дарение за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка включително в случаите, когато са направени в натура, обясняват още от НАП,. Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението.

Почти всички облекчения се ползват с подаване на декларация за доходите. Срокът за това тази година е 2 май.