Бивш шеф на РИОСВ и на НПО в спор за омбудсман на Казанлък
Бивш шеф на РИОСВ и на НПО в спор за омбудсман на Казанлък / netinfo

Нанко Видев и Гинка Щерева са двамата от общо четиримата кандидати за обществен посредник на Казанлък, чийто кандидатури ще се гласуват в Общинския съвет на града.
Щерева и Видев ще бъдат изслушани и в местния парламент на казанлък, преди да се пристъпи към гласуване на кандидатурите им, реши още 9-членната Временна комисия за избор на обществен посредник. Съставът на комисията включва общински съветници от различни групи, представители на НПО-та, медии.

Нанко Видев е бивш директор на РИОСВ-Стара Загора, а Гинка Щерева- доскорошен председател на НПО.

И двамата допуснати кандидати събраха равен брой гласове на комисията - 8:8. В гласуването не участва 9-тият член на Временната комисия- Петранка Драганова.

Другите две кандидатки за поста бяха 28 годишната експертка в РИОСВ- Стара Загора Мария Славова и Теодора Христова- общински съветник и библиотекар в общинската библиотека на Казанлък.


За втори път местният парламент в града прави опит да избере обществен посредник., след като първата процедура в края на миналата година се провали и не доведе до избор на омбудсман. Тогава за поста се състезаваха две кандидатки: настоящият обществен посредник, с изтекъл мандат Катя Киликеиечва и Гинка Щерева- представител на "Експерти за Казанлък".

В събеседването и представянето на визията за развитие на институцията "омбудсман" кандидатите отговаряха на въпроси за размерът на заплащането като мотив за поста, за трите най- важни проблеми, за които биха били търсени от гражданите за помощ и съдействие, за казуси, касаещи познаване на нормативната уредба, за пряката им работа с гражданите.


Изборът на обществен посредник на Казанлък трябва да се извърши от Общинския съвет в града, като за фаворита трябва да гласуват 2/3 от всички съветници или 25 човека.
Към момента не е ясно точно кога въпросът за избор на омбудсман в Казанлък ще стане част от дневния ред на местния парламент. Най- вероятно съветниците ще изчакат парламентарния вот и тогава ще се заемат с решаването на този въпрос.


До избора на нов омбудсман, общественият интерес на казанлъчани ще се пази от Катя Киликчиева- първият в историята на града и местното му самоуправление обществен посредник.
Преди да поеме поста Киликичева бе 3 мандата секретар на общинската администрация в Казанлък и с 35 годишен стаж в БСП /БКП.

Представителите на партия ЛИДЕР в Общинския съвет на Казанлък и във Временната комисия за избор на омбудсман, отново потвърдиха позицията си, заявена през декември миналата година, че община Казанлък няма нужда от институцията на обществения посредник и  съществуването й само товари общинския бюджет .