/ Община Стара Загора
И тази година градският транспорт в Стара Загора ще е безплатен за всички ученици и студенти на първия учебен ден - 16 септември.

1 350 първокласници ще прекрачат прага на старозагорските училища

Инициативата е на кмета Живко Тодоров и е жест към всички учащи се,
с пожелание за успешна учебна година. До първите ученически занятия в Стара Загора ще бъдат освежени и хоризонталните маркировки около учебните заведения в града.

Освен това се работи и по подмяна на светофарните уредби, като вече близо половината са нови. Дейностите са част от втората фаза на проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт

По повод завръщането на интензивния трафик след лятото и в навечерието на новата учебна година, част от обществения транспорт в Стара Загора ще напомня, чрез специални стикери, че убиването на скоростта спасява животи. Традиционната кампания на Радио FM+ и тази година намира подкрепа от старозагорската общинска администрация.

Подменят светофари, освежават маркировката около учебните заведения

Кампанията има за цел да насочи вниманието и на шофьорите, и на пешеходците да бъдат бдителни и толерантни. Активни и непрекъснати са дейностите, които води Община Стара Загора, за да бъде подобрена безопасността на движението.

Една от насоките на работа е въвеждането на автоматизирани системи за управление на транспортните потоци, с което да се намалят задръстванията и опасните ситуации на пътя, но също така и да се огранчат вредните емисии от моторните превозни средства.

За максимално ефективна организация на движението и свеждане до минимум на предпоставките за допускане на произшествия работи и общинската Комисия по безопасност на движението.

Тя води съвместни и координирани действия с всички институции, които имат отношение към темата с безпроблемното пресичане, шофиране и паркиране в града.