790 отказали да преразказват „Череша с алени сърца”
790 отказали да преразказват „Череша с алени сърца” / DarikNews.bg
790 отказали да преразказват „Череша с алени сърца”
41913
790 отказали да преразказват „Череша с алени сърца”
  • 790 отказали да преразказват „Череша с алени сърца”

Без проблеми премина изпитният ден за седмокласниците в Старозагорска област, увери Донка Стоянова от Регионалния инспекторат на образователното министерство.

Няколко училища са нямали интернет-връзка малко преди 9 часа, когато трябваше да бъде получен и разпечатан вариантът на първия модул за изпита по български език и литература. Проблемът обаче е бил отстранен бързо, допълни Донка Стоянова.

Не са получени сигнали за преписващи ученици или за изгонени от залите за лоша дисциплина.

От заявените 2617 ученици в областта днес на изпит са се явили 2466 седмокласници. 790 са писали само по първия модул, който е задължителен. Вторият модул включва преразказ. За 90 минути седмокласниците трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач „Череша с алени сърца" на Станислав Стратиев. Първият модул продължи 60 минути, в които учениците трябваше да отговорят на 25 въпроса с отворени и затворени отговори.

Първият модул не е затруднил особено старозагорските ученици, установи репортерска проверка на „Дарик". Текстът на Стратиев, който кандидат-гимназистите трябваше да трансформират от името на неутрален разказвач в сегашно историческо време, обаче е притеснил доста от тях. Защо, може да научите от прикачения звуков файл.

Учениците се явиха на изпит в училищата, в които учат в момента. На случаен принцип те бяха разпределени в зали по 15. Във всяка стая квесторите са били по двама.

Обявените места в гимназиите тази година са 1642. От тях 851 са в 32 профилирани паралелки, а 791 - в 29 професионални паралелки.