Дни на отворените врати
Дни на отворените врати / netinfo
19 фирми от Старозагорска област отварят врати за ученици и родители в Европейската седмица на професионалните умения. Тя ще се проведе от 19 до 25 ноември, а Стара Загора за втори път участва в инициативата с Дни на отворените врати. Координатор е Регионалното управление на образованието (РУО) в партньорство с Община Стара Загора, областна администрация, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и другите регионални работодателски организации.

„Има повишен интерес към професионалното образование. Това е пътят, за да подобрим отношението към него особено на родителите“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя даде пример с големия интерес към обучението по IT умения, което организира Общината. Строителните фирми също са проявили интерес към подобно обучение  за подготовка на кадри. „Подпомагаме и професионалните гилдии, за да се формира интерес към оставане в професията“, допълни Сотирова. Предвижда се и създаване на Специализирана професионална гимназия.

„И бизнесът, и РУО, и областните, и общински администрации подкрепят нашите справедливи искания за повече и по-добри кадри. Все още професионалното образование е с нисък престиж, затова Дните на отворените врати са важен елемент, който се прилага на практика в Европа. Навсякъде се отварят вратите на предприятия, за да могат деца и родители да добият реална представа за индустрията, да се запознаят с реалното производство“, каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. По думите му има сериозен ръст на участие на фирмите м. г. са били 7, сега са 19 от различни отрасли.  „Бизнесът е стигнал до това съзнание да си партнира с институциите. Инфраструктурата на Стара Загора е готова да обучава повече, но трябва да променим отношението на обществеността към професионалното образование“, категоричен бе Олег Стоилов. Според него Професионалното образование и дуалното обучение трябва да станат национална политика.

„Идеята е да положим началото на подготовката за план-прием за следващата учебна година. Сегашният е балансиран и при него съотношението е 60/40 в полза на професионалното образование“, обясни Татяна Димитрова, началник на РУО.  Според нея професионалното образование става все по-модерно и трябва да се създаде механизъм за популяризирането му. До 10 декември се очаква информацията от работодателските организации и училищата особено за нови професии, които да залегнат в новия план-прием.

Повечето от фирмите, включили се в Дните на отворените врати са партньори по проекта ДОМИНО за въвеждане на дуалното обучение в професионалното образование, който тази година за няколко професионални гимназии навлиза в реална фаза на трудово обучение.

В Старозагорска област се организират Дни на отворените врати на фирмите още веднъж - през месец април, по време на Областната панорама на професионалното образование.