Швейцарският посланик представя проект ДОМИНО в Пловдив
Швейцарският посланик представя проект ДОМИНО в Пловдив / dw

Проектът за дуално образование ДОМИНО се представя днес от 10,30ч. в Пловдив.

Целта на българо-швейцарската програма е да запознае обществото и бизнеса с възможностите за въвеждане на дуалната система на професионално образование в България.

Организатори са Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриалнo-търговска камара и Стопанската камара на Австрия.

На откриването на информационното събитие ще присъстват посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел, кметът на Пловдив Иван Тотев и ръководителят на проекта Петя Евтимова.

До приключването на ДОМИНО през 2019,  се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. В рамките на проекта се разработват нови учебни планове и  програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование.  Специален Форум за дуално образование координира участието на всички заинтересовани страни за навлизането на дуалната система в българското образование – държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор.

Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.