/ БГНЕС, архив
На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста

Честването през 2019 г. е посветено на отдаване почит на митрополитите отСветия синод на Българската православна църква, които с чест и достойнство се противопоставят на депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

​В този тежък за българския народ момент, наместник-председател на Светия Синод е Видинският митрополит Неофит, роден в град Гълъбово, Старозагорска област, със светско име Никола Митев Караабов. Той полага много усилия за изработване на единната позиция на църквата по отношение на българските евреи. 

Още докато се обсъжда проектът на Закона за защита на нацията е свикано заседание на Светия Синод, което се провежда на 14 и 15 ноември 1940 г. в Синодалната палата в София. Официалното становище на синода е, че „..всички сме синове на един небесен Баща, не може да не обърне внимание на отговорните фактори, че тоя законопроект и в някои от останалите си постановления против евреите-израилтяни съдържа някои разпоредби, които не ще могат да се смятат за справедливи и полезни за защита на нацията……”. 

Тази позиция единодушно е подкрепена от всички членове на Синода и се отстоява до края на войната. Старозагорският митрополит Климент също категорично заявява: „Ние сами преживяхме трагедията на нашите прокудени братя след миналата война и знаем каква несправедливост и каква жестокост е да бъде някой изпъден от своя дом. Ние трябва да се застъпим за еврейското малцинство и да надигнем глас за протест срещу подобен начин на действие на правителството…”  

​В навечерието на 10 март на книжния пазар излезе сборникът „Митрополит НЕОФИТ Видински – велик духовен водач“ на издателство „Постижения“. Средствата от продажбата му ще бъдат използвани в проекти за подкрепа на млади хуманитаристи. В Стара Загора сборникът може да бъде закупен от книжарница „Bookpoint“ (до катедрален храм „Св. Николай“), от сувенирния щанд на Регионален исторически музей и от редакцията на вестник „Национална бизнес поща“.