/ БГНЕС, архив
27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. На този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша.
 
Бивши концлагеристи посетиха полския град Освиенцим и някои от оцелелите разказаха спомените си за деня на освобождението. "Беше много студено и хладно. Имаше много сняг. Бяхме уплашени и гладни", споделя Здислава Влодарчик, затворена в лагера на 11-годишна възраст.
 
През януари 1945 г. тя успява да остане в лагера с по-малкия си брат и да не бъде отведена на "марша на смъртта", когато нацистите отвеждат концлагеристи на запад. Много от тях не оцеляват при извършения пеша преход.
 
"Слънцето вече клонеше към залез, когато, стоейки до вратите на нашата барака, видяхме надалеч няколко души в бели комбинезони, носещи оръжие. Хората се хвърляха да ги прегръщат", разказва Влодарчик. Тя си спомня, че за тях моментът на освобождението настъпил, когато в бараката влязъл офицер и извикал: "Деца, какво правите тук?"
 
"Същата вечер ни дадоха котел с доматена супа - първата нормална храна от дълги години. За нас това беше щастие", спомня си бившата концлагеристка.
 
Оцелелите смятат за свой дълг да разказват за преживяното и това се е превърнало в тяхна мисия в живота. Те идват всяка година в Освиенцим, за да напомнят за престъпленията на нацистите, отбелязва ТАСС.
 
"Правя го за тези, които загинаха тук. Те не могат да кажат нищо", заявява Влодарчик. "Хората днес не разбират, не вярват, не искат да вярват, че човек може да причини нещо подобно на друг човек".

Принц Уилям за Холокоста: Ужасяващо, не проумявам мащаба на това (СНИМКИ)
 
"Много неща няма да бъдат написани в книгите", казва Станислав Залевский, попаднал в Освиенцим на 18-годишна възраст. Той е прекарал в лагера само месец, но помни газовите камери и пещите за кремиране.
 
В Аушвиц-Биркенау са били ликвидирани над 1 милион евреи, както и представители на полската интелигенция и съветски пленници. Смята се, че общият брой на жертвите е между 1,5 и 2 милиона души. При боевете за освобождаването на концлагера и съседния град Освиенцим загиват над 200 съветски войници и офицери, припомня ТАСС.
 
„На 27 януари почитаме паметта на шестте милиона евреи — жени, мъже и деца — както и на всички останали жертви, убити по време на Холокоста. На този ден преди 74 години съюзническите сили освобождават концентрационния лагер „Аушвиц-Биркенау“, където се натъкват на неописуемо ужасяващи гледки. Омразата към „другия“, намерила израз в умъртвяването му.“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по повод Деня в памет на жертвите на Холокоста.

Днес светът отбелязва 71 години от освобождението на Аушвиц

 
„В днешния ден на почит към жертвите на Холокоста съм дълбоко обезпокоен. Дори не бих си помислил, че ще доживея до времена, в които евреите ще изповядват със страх вярата си в Европа. Натъжава ме фактът, че близо 40 % от тях смятат да напуснат Европа. Холокостът продължава да се отрича в Европа. Всеки трети европеец заявява, че знае „съвсем малко“ за Холокоста, а всеки двадесети никога не е чувал за него.
 
Незнанието е опасно. Времето тече и спомените избледняват и затова повече от всякога наше морално задължение е да помним. Не можем да променим историята, но можем да направим необходимото, така че бъдещите поколения да не преживеят същия непоносим ужас отново“, подчерта Юнкер.
 
„Няма да толерираме никакви форми на антисемитизъм, било то ежедневни офлайн и онлайн изказвания, подбуждащи омраза, или физически нападения. Европейската комисия работи заедно с всички държави членки за преодоляването на тази заплаха и за гарантирането на сигурността на еврейските общности в Европа.
 
Изграждането на Европейския съюз започна от пепелта на Холокоста. Наш дълг към еврейската общност е да го помним и да се борим срещу антисемитизма. Това е задължително, ако искаме да защитим нашите общи европейски ценности“, коментира още председателят на ЕК.
 
БТА, БГНЕС