Днес светът отбелязва 71 години от освобождението на Аушвиц
Днес светът отбелязва 71 години от освобождението на Аушвиц / AP

Денят е събота, 27-ми януари 1945. Руските войници нахлуват в Аушвиц. В концлагера са затворени 7000 души, повечето от които са смъртно болни и изтощени. Пред вида им руснаците остават безмълвни. Навсякъде има трупове и рухнали от глад и епидемии хора, които приличат на живи мъртъвци. На купчини са събрани тонове дрехи и обувки, планини от коси, очила и ченета.
„Живеехме в един свят на мъртъвци и червеи", така италианският писател Примо Леви, преживял кошмара на Аушвиц , описва състоянието на затворниците при пристигането на освободителите. „Край нас и вътре в нас бе изчезнала и последната капка цивилизация. Оскотяването беше процес, започнат от триумфиращите и завършен от победените германци."
Аушвиц се превръща в символ на Холокост. В него немските СС-активисти, войници и доброволци убиват с особена жестокост повече от 1 милион евреи.
Убийствата започват през 1933 година в концлагера Дахау. В края на същата година Адолф Хитлер и пропагандният министър Йозеф Гьобелс оповестяват своите намерения: „Евреите трябва да се изселят от Германия и от цяла Европа."
През 1938 год. всички синагоги са опожарени, а еврейските магазини - опустошени. Всички евреи са затворени в гета. Месечно умират около 6000 души, покосени от жълтеница, тиф и глад. Улиците са покрити с трупове.
През 1942 год. на конференцията във Ванзее се приема програма за „Крайно разрешаване на еврейския въпрос." 11 млн. души трябва да бъдат депортирани и убити.
Комините на лагерните крематориумите горят денонощно. Из въздуха се носи мирис на изгоряла плът. Хиляди хора са използвани за медицински експерименти.
В края на войната Хитлер почти е постигнал своята цел. Еврейската култура в Европа е унищожена. Повече от 6 млн. евреи (половината, от които - полски) са убити.
Холокостът е зверско унищожение на еврейския народ. СС-райхсфюрерът Хайнрих Химлер го нарича: „Социализъм на добрата кръв", а оцелялата от Аушвиц Имре Кертес го описва като „дългата и тъмна сянка, която се простира над всички народи, позволили това да се случи."

На днешния ден целият свят почита милионите невинни жертви на Холокост, а в бившия концлагер, който сега функционира като музей се провеждат възпоменателни церемонии.

 

източник: www.n-tv.de