Софийската зоологическа градина е член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) от четвъртък, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в края на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). 

На годишната среща на Комитета на директорите на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), която се провежда в Берген (Норвегия), Софийският зоопарк е бил приет за член на организацията, съобщи кметът.

Софийската зоологическа градина очаква членство в „Евросъюза на зоопарковете“

Още от времето на предишния директор на зоопарка Манол Нейков започнахме комуникацията с ЕАЗА, а с настоящия Добромир Бориславов продължихме тези контакти, посочи Фандъкова. Това е голямо доверие и си заслужава, коментира кметът. Тя обясни, че това е най-голямото семейство на зоопарковете, което дава много възможности. Софийската зоологическа градина се е възползвала от тези възможности, като са се постарали да спазят всички изисквания, които има ЕАЗА, каза кметът. 

По думите на Фандъкова, ЕАЗА е най-голямата асоциация за зоопаркове в Европа, но има членове и от други страни. Софийският зоопарк е първият в региона, който става част от екипа на ЕАЗА. 
Николета Василева/БТА