Котешки лемури, обитатели на столичния зоопарк
Котешки лемури, обитатели на столичния зоопарк / Зоопарк-София, Иван Масларов
Софийският зоопарк през този месец мина през дългоочакван мониторинг, съобщи директорът му Добромир Бориславов пред БНР.

Най-голямата на Балканите зоологическа градина отдавна се опитва да работи по стандартите на международната асоциация с най-добрите условия за животните, а и са посетителите. Критериите са много високи, а процедурата – нелека. Предварителен доклад ще бъде изготвен в края на февруари, а окончателните резултатите се очакват през април 2023-та.

Положителната промяна Бориславов сравни с влизането на България в Европейския съюз. В случая обаче не става въпрос за възможни програми за финансиране, колкото за обмен на важна информация за животни, както и ноу-хау.

Директорът на зоопарка в София припомни, че истинска зима сме имали преди около 5-6 години, но отбеляза, че с колегите си винаги се радват на по-мекото време, заради топлолюбивите животни.

Той подчерта, че глобалното затопляне и изчерпването на ресурсите ще доведат до ситуацията когато зоопарковете ще са единствен дом на някои видове.
За новогодишната нощ обитателите на зоопарка ще бъдат прибрани, дори птиците, защото стресът от гърмежите и фойерверките може да предизвика опасни за здравето им реакции.

„Случвало се е птици до се удрят в огражденията. Това трудно може да бъде овладяно като процес, защото хората искат да се забавляват. Проблемът обаче остава за бездомните животни“, допълни Добромир Бориславов.

Той посочи, че вече е прекратена практиката след празниците да се прибират елхички за храна на тревопасните животни в зоопарка. Решили повече да не рискуват, защото някои от дръвчетата са пръскани със спрейове или остават части от коледната украса, а това може да бъде опасно като храна.

„Най-добре е хората така да празнуват Коледа, че да не се налага да изхвърлят елхичките“, пожела Бориславов.