Затворници прокопаха тунел и избягаха (СНИМКИ)
Затворници прокопаха тунел и избягаха (СНИМКИ) / снимка: МВР

Двама лишени от свобода са избягали от Централния затвор в София. Затворниците са обявени за общонационално издирване, съобщиха от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Единият от бегълците е Николай Николов-Шатката, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство. Другият е гватемалският гражданин Хосе Мартинез, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие. Мъжете са избягали от затвора на 30 април вечерта.

В четвъртък сутринта оперативна група е направила повторен оглед на мястото за установяване фактите около инцидента.

Разпоредена е вътрешна проверка за причините, довели до бягството на двамата лишени от свобода.

Смята се, че двамата са успели да избягат от затвора организирано и планирано, прокопали са дълъг тунел, през който успели снощи да се измъкнат.

Издирват съучастници в прокопаването на тунела, полицията е на крак, блокирани са граничните пунктове към Сърбия и Гърция.

Избягалият българин е Николай Николов-Шатката. Той е в затвора за убийството на Николай Христов-Хайо и стана известен със съгласието си, заедно с килъра Сиси, да свидетелства срещу разбитата банда на т.нар. пернишки килъри, отговорни за смъртта на бащата на Райко Кръвта.

Хосе Мартинез е един от четиримата обвиняеми по делото за стрелбата в прохода Хаинбоаз. На 3 август 2011 година Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов ''Опел Зафира'', движещ се по път Велико Търново – Гурково. След разклона за с. Въглевци автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото.

До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе изпаднал в кома, което му попречи да даде показания. Четиримата мъже отнеха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване.

Делото се гледа във Великотърновски окръжен съд. Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева – за имуществени вреди. Делото се гледа от петорен съдебен състав с председател Теодор Милев.

 

 

Затворници прокопаха тунел и избягаха (СНИМКИ)
netinfo

Затворници прокопаха тунел и избягаха (СНИМКИ)
netinfo