/ Sofia Photo Agency, архив
Около храмовете у нас ще има засилени мерки за сигурност тези дни. От МВР обещават да осигурят абсолютна безопасност за гражданите. От там призовават и за повече бдителност от страна на хората, които се събират на оживени места.
 
В столицата ще има и затворени улици около големите храмове. Някои от линиите на Градския транспорт, както и метрото ще работят с удължено работно време.
 
"Всички граждани да носят документи за самоличност, да избягват носенето на обемисти багажи, тъй като знаете и в самите храмове е претъпкано и всеки багаж ще създаде затруднения, но такива обемисти багажи ще бъдат проверявани най-стриктно на входа на входните КПП-та, така че ако не е необходимо да не се носят", обясни пред БНТ старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР.
 
"Ще бъдат изградени съоръжения и използване на техника с оглед недопускане на скоростно навлизане на коли в оградените територии, също така ще бъде включен оперативен състав, който знаете такива събития за рай за джебчиите. Той ще има за задача да противодейства на джебчийските кражби", поясни той.
 
Във връзка с Великденските празници и за предотвратяване на струпването на голям брой пътни превозни средства в районите около храмовете се въвеждат промени в организацията на движение, съобщават от Столичната община.
 
Вижте промените в движението в столицата на Великден
 
Столичани и гости на града, които ще посрещнат Възкресение Христово в София ще могат да отидат на църква и да се приберат по домовете си и с градския транспорт. Трамваите, тролейбусите, автобусите и метрото ще се движат до 1.30 ч. в нощта срещу неделя.
 

С удължено работно време ще бъдат трамвайни линии с номера 5, 6, 7, 20 и 22, както и тролейбусни линии 1, 2, 5, 9. Автобусните линии, които ще обслужват столичани и гости на града са с номера 11, 76, 85,94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604.
 
Удължено ще бъде и работното време на метровлаковете до 1.30 ч. С интервал на движение от 15 минути ще се движат мотрисите в участъка метростанция "Сливница" - метростанция "Младост 1". На 30-минутен интервал ще се движат влаковете в участъци: метростация "Младост 1" - метростанция "Летище София"; метростанция "Младост 1" - метростанция "Бизнес парк"; метростанция "Сливница" - метростанция "Витоша".
 
Поради очаквания засилен пътникопоток от Централна жп гара, Централна автогара и жп гара "Искър", на 17 април съответните експлоатационни поделения на "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" ще осигурят допълнително превозни средства.