След като майка с дете бяха блъснати от такси, а шофьорът избяга - оказа се, че наказанията, които ще бъдат наложени на водача, са административни глоби и отнемане на книжката за няколко месеца, предава NOVA.

За да могат да бъдат преследвани действията на шофьора като престъпление, е необходимо пострадалият да има поне средна телесна повреда или да са нанесени значителни имуществени вреди.

Така, на практика, се оказва, че няма значение дали ще счупите огледало и ще избягате, или ще блъснете човек и ще избягате, когато идва ред за определяне на наказанието. И в двата случая ще ви се наложи да се платите няколкостотин лева - 500, и да останете без книжка до половин година.

От кадри в социалните мрежи разбрахме за арогантното поведение на пътя на таксиметров шофьор. Пред бронята му попадат Румяна Георгиева и синът ѝ. „Стресовата ситуация продължава при моя син - в късните часове е притеснен, не желае да пресича малки и големи улици, не желае да се движи сам около училището”, разказва Георгиева.

Районът не бил безопасен, твърдят живеещите в близост. „Липсва пешеходна пътека, липсва табела, знакът за ограничение е 50 км. Нямате представа колко е опасно, особено сутрин в час пик. След 16 часа ме е страх да пресичам”, разказва живущ.

А страхът се засилва и заради нищожното наказание, което получава шофьорът, избягал след удара. За да се сметне за престъпление, е необходимо или да има значителни имуществени вреди, или да има сериозно пострадали.

„В случая, в който няма някоя от тези последици, деянието се преследва по административен ред. Като случая, при който водачът леко побутне, блъсне и избяга, глобата е до 200 лева и лишаване от право да управлява до шест месеца”, посочи адвокат Силвия Петкова.

„Ако направим леко ПТП с материални щети, одраскаме огледало и напуснем ПТП-то, наказанието е глоба и лишаване правото да управляваме МПС. Действително срокът варира, но същото наказание се предвижда и ако ударим човек”, съобщи Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Според юристи обаче не е редно да се прибързва с нова промяна на Наказателния кодекс. Те считат, че е по-добре е да се мисли за увеличаване на административните наказания.

„Ако продължаваме да променяме НК за всеки отделен случай, то няма смисъл да го имаме. По-добре да минем в условията на прецедентно право. При всички положения, НК е достатъчно добре написан, когато става въпрос за престъпленията по транспорта”, допълни Петкова.

За пострадалите най-важното остава да има наказани и по-малко опасни ситуации. „Вероятно е нужно преразглеждането на закона, защото не е едно и също да одраскаш автомобил и да си тръгнеш, или да удариш майка с дете и да си тръгнеш”, посочи Тодоров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA