метро
метро / iStock/Getty Images
От 21 март ще започне строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул. „Владимир Вазов” в район „Подуяне“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Изпълнението на този етап от третия метродиаметър включва трасето от квартал „Хаджи Димитър” до квартал „Левски“ и е с дължина три километра и три метростанции.

От 10:30 ч. на строителната площадка, която е между улиците „Станислав Доспевски” и „Поручик Георги Кюмюрджиев”, в близост до храм „Св. Ап. Йоан Богослов”, Столичната община и „Метрополитен” ще стартират с първа копка изграждането на разширението на метрото.

От общината припомнят, че през 2020-2021 г. приключи строителството на Етап 1 и Етап 2, включващи изграждането на трасето от „Овча купел” до „Хаджи Димитър“, с дължина 12 км и 12 метростанции. С разширението на третата линия от софийското метро се осигурява удобна връзка на източните квартали на столицата "Хаджи Димитър", „Сухата река” , „Левски Г“  и „Левски В”, в които живеят и работят около 90 000 души, с центъра и западните части на града.