Днес започна разчистването на плаващото сметище в река Искър до ВЕЦ "Своге", съобщи NOVA. Повече от 10 декара отпадъци бяха довлечени след обилните дъждове от река Искър при стената на централата. Прецедент обаче е размерът на плаващото сметище край Своге.

„За първи път се събира такова огромно количество на площ от 12 декара“, казва зам.-кметът на община Своге Илия Богданов.

Финансовата инжекция от страна на правителството в размер на 220 хиляди лева даде надежда на местната управа – че водите на река Искър ще бъдат почистени съвсем скоро.

Часове след извънредното заседание на кабинета машините са на терен.

Властта отпусна 220 000 лв. за почистване на Искър пред ВЕЦ "Своге" (ВИДЕО)

„Самата консистенция на боклука показва, че това е основно продукт на човешката дейност“, обясни Веселин Шуманов от ВЕЦ-Своге.

„Има много несъзнателни хора, които си изхвърлят боклуците в деретата. Но е много трудно да се установи конкретния извършител“, добавят от община Своге.

Дървета, бутилки, футболни топки и дори хладилник – за да се извози този боклук до депото в Костинброд ще са необходими поне 250 курса с камион. На по-късен етап освен с тежка техника, почистването на река Искър ще се извършва и на ръка.

„За лодки в момента е твърде рано - тези лодки най-вероятно ще влязат на финалния етап, когато ще останат единични бройки бутилки и могат да се съберат на ръка“, обясниха от общината.

Днес отпадъците от плаващото сметище се извозваха с общо 2 камиона. От утре обаче в този процес ще са ангажирани още машини, за да се ускори процесът. И според експертите работата може да приключи до 2-3 дни.