Червен телефон
Червен телефон / ThinkStock/Getty Images
Всеки ден има поне по една жертва на телефонни измамници в София
100576
Всеки ден има поне по една жертва на телефонни измамници в София
  • Всеки ден има поне по една жертва на телефонни измамници в София
Ръст на телефонните измами в София от началото на годината отчетоха от СДВР, след като стана ясно, че пенсионер е бил измамен с 90 хил. лв. от мними полицаи.
 
Разследващите в столицата продължават да разплитат случая, но признаха, че за 2018-та са успели да стигнат най-много до посредници в т.нар. "ало измами".
 
Телефонният тормоз започнал на 25 януари, когато за пръв път 71-годишният столичанин получил съмнително обаждане на домашния си телефон. Непознатият се представил за полицай, обяснил, че в момента се провежда операция за залавяне на телефонни измамници и успял да го убеди, че неговата помощ ще е от съществено значение.

75-годишна даде 2500 долара, 1500 лв. и злато на телефонни измамници

Пенсионерът трябвало да предаде на части голяма сума пари като в продължение на два дни ги оставял на различни места в столицата, обясни Иво Величков от "Криминална полиция" в СДВР:

"Потърпевшият е усетил, че е бил жертва на измама едва във вчерашния ден и е заявил деянието във Второ районно полицейско управление"
 
По думите на Величков разкриваемостта на този тип престъпления се свежда до задържане на нископоставени хора по веригата:
 
"Всеки ден се заявяват по една или две такива телефонни измами, но не на такава стойност, разбира се. Това ни води до заключението, че има една увеличаваща се тенденция. Разкриваемостта на територията на София е свързана с установяването на предимно хора, които са посредници при тази схема за телефонни измами. Това са мулетата, които биват изпращани на адресите на жертвите, за да вземат парите", обясни той.

71-годишен мъж от Самоков даде на телефонни измамници 7695 лв.
 
"Съвместно със служители от Главна дирекция "Национална полиция" сме участвали в такива мероприятия, при които са задържани и извършители на територията на други областни дирекции при съвместната ни работа", обяви Иво Величков.
 
От СДВР напомниха на гражданите да не се доверяват на непознати по телефона.
 
"Полиция, прокуратура, съд, каквато и де е държавна институция няма такава практика да иска пари и да договаря по телефона, каквито и де е действия за съдействия с пари", подчерта Величков.