Над 30 свидетели са били разпитани, от 5 август са били направени 5 огледа и са иззети 50 веществени доказателства
Прокуратурата даде подробности за взривовете край гара Елин Пелин.

"Гърмежите от фойерверки бяха продължителни, което затрудни разследването. Огледът на местопроизшествие се проведе от 5 до 9 август. Екип от следователи направиха оглед на складовите помещения, където бяха взривовете", обяви от Окръжна прокуратура - София на брифинг.

Направени са и огледи на складовата база на голяма хранителна верига, която беше обхваната от пожар вследствие на взривовете. Едва от 5 август е започнало същинският оглед на местопроизшествието, тъй като едва тогава е било безопасно да се правят огледи на складовете на въпросната фирма. Направени са общо 8 огледи, над 30 свидетели са били разпитани, включително в днешния ден само са били разпитани 4-5 свидетели, поясниха още разследващите.

МВР очаква продължително и „тежко“ разследване на взривовете край Елин Пелин

Досъдебното производство е започнало в деня на инцидента.

В Националната следствена служба се е образувал екип от 6 души, който да се занимава с разследването. Към момента са изготвени експертизите за загиналите четирима във взривовете. Първите две жертви са починали вследствие на взривни травми. Другите двама, починали в болница, поради голяма степен на изгаряния и произтичащи от това усложнения.

Конкретната причина за взривовете ще може да се назоват след като са готови съответните експертизи.

Най-важната експертиза, която може да даде отговори за причината - е комплексната експертиза за веществени доказателства. Иззети са над 50 веществени доказателства и експертизата трябва да отговори дали има взривни вещества и пиротехническа изделия, както и каква е причината да се взривят и да се види в каква последователност възникват взривовете. След това се очаква пожаротехническа експертиза.

Към момента е ясно, че в складовете са се съхранявали пиротехнически изделия.

Температурата в района на Елин Пелин е била около 35 градуса, което може да е било предпоставка за настъпилия инцидент.

Към този момент не е ясно дали пожар е предизвикал взрива или е имало взрив, който впоследствие да предизвика пожара.

От прокуратурата уточниха, че загиналият във взривовете доц. Шишков е подготвял пиротехнически изделия за мероприятие.

Според разследващите, няма данни на територията на складовете да са се съхранявали бойни вещества. Но не е ясно какво количество пиротехнически изделия са се съхранявали.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня