/ БГНЕС, архив
Започна отпечатването на 800 000 съобщения за дължимите местни данъци и такси, които в следващите дни ще бъдат разпратени на собствениците на недвижими имоти в София, съобщи зам.-кметът по финанси на страницата си във Facebook.

Във всяко съобщение е изчислен размерът на данък сгради и такса смет, които съответният собственик дължи за притежаваните от него имоти на територията на Столичната община.

Съобщенията съдържат и QR код, чрез който с мобилен телефон или таблет може да се направи връзка с интернет страницата на общината за справка или плащане на местните данъци. Справка може да се прави и от електронната страница на НАП с издаден от приходната агенция ПИК.

В долния край на всяко данъчно съобщение има отделен ред за непогасени задължения от минали години, ако има такива.

За данък сгради и данък МПС софиянци ползват 5% отстъпка, ако платят цялата сума наведнъж до 30 април. За такса смет отстъпка няма. Ако се плаща на части, сроковете за данък сгради и МПС са 30 юни - за първа вноска и 31 октомври - втора вноска. Такса смет може да се плати на 4 вноски и сроковете са 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Освен по електронен път или чрез различни финансови институции, плащането може да става във всеки от 22-ата данъчни отдела на районните администрации на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Касите разполагат и с ПОС устройства.

От началото на 2017 г. до момента собствените приходи на Столична община от местни данъци и такси са над 36 млн. лв.