Столичният общински съвет отложи отново избора за председател. Това беше шестото заседание, приключило без успех по темата.

Карлос Контрера от ВМРО предложи заседанието да бъде отложено с мотива, че за пръв път има зелена светлина в тунела и трябва да се даде шанс на преговорите.

"В настоящата седмица започнаха консултации и опити за политически преговори между партиите. Нека да дадем шанс и да не престъпваме към действия, които видяхме в предходни заседания, че не доведоха до резултат. Разговорите, които имахме с всички политически партии дават известна надежда, че може да се проведе един стойностен диалог и да намерим решение. В момента да масата има две предложения, нека да направим опит да постигнем някаква форма на консенсус", заяви Контрера.

Така с пълно мнозинство и само един въздържал се, СОС реши да се събере отново на 25 януари.
 

СОС Терзиев
БТА


ВМРО, „Синя София” и ИТН предлагат временен председател на СОС до приемането на бюджета

В момента на масата са поставени две предложения. Едното предложение е на самия Карлос Контрера, проф. Вили Лилков и ИТН за временно председателство до бюджета. Другото предложение е на ПП-ДБ-СС, включително и кметът Терзиев, които отправиха предложение за доста по-широк формат с ротационно председателство за срок от приблизително една година.

Претендентът на най-голямата формация в СОС, чийто кмет седна в креслото на "Московска" 33 - Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София), се оттегли от надпреварата в края на 2023 г.

Днес той коментира: "Няма как да подкрепим някого без гаранция, че ще има решения за София. Тази гаранция може да е само писмена. Няма как да дадем подкрепа за председател, без да имаме гаранции и сигурност, че нашите приоритети за София, нашето желание за прозрачно, честно и отговорно управление ще бъдат застъпени."

"Изпратихме на БСП, „Има такъв народ“ и „Синя София“ документ – трикомпонентно предложение, обясни Бонев и поясни пред медиите, че съдържанието на документа е бил предварително съгласуван с трите партии. ПП-ДБ-СС предлагат ротационно председателство на СОС за по 4 месеца, подписване на документ за реформи, за най-належащите промени на наредби, за одитите на общинските дружества и пропорционално разпределение на председателските места в комисиите", добави Бонев.