/ БТА
Столичният общински съвет остава без избран председател на Столичен общински съвет. 22 гласа събра Грети Стефанова, а Пламен Данаилов - 6 гласа. Две бюлетини бяха недействителни. Минути след 13.00 часа бе свикан председателски съвет, на който беше решено, че следващото заседание на общинския съвет ще е след 4 седмици.

Общо 30 общински съветници гласуваха.

Предишното заседание на 7 декември беше прекратено и отложено за 18 декември, тъй като отново не бе постигнато съгласие. Групите на БСП и „Възраждане“ в Столичния общински напуснаха заседанието.

„Напуснахме заседанието, защото не можеш да призоваваш за разум, след като на по-малко от 500 метра оттук се извършва страшно беззаконие, и то се извършва от държавата в лицето на областния управител, на заместник-областния управител и включително на районния кмет Трайчо Трайков“, заяви председателят на БСП-София Иван Таков. Той определи действията по демонтажа на Паметника на съветската армия като безобразие, което трябва да бъде спряно.

От БСП поискаха оставката на областния управител, на заместник-областния управител и на районния кмет Трайчо Трайков.

Таков определи като „поредната порция спекулации на ГЕРБ“, че се е готвила сглобка между ПП-ДБ-СС и БСП на местно ниво.

Разум в тази зала не виждам отново. Явно това, което целят, е да се мушнат по завивките ГЕРБ с ПП-ДБ, да направят националната сглобка на местна сглобка и най-вероятно това ще стане след Нова година“, смята той.

Деян Николов от „Възраждане“ прочете декларация от името на групата, която засегна демонтажа на Паметника на съветската армия. „Какво изградихте, г-н кмете, че да разрушавате“, попита общинският съветник и настоя за провеждане на референдум за бъдещето на ПСА.

От своя страна Борис Бонев от ПП-ДБ и „Спаси София“ заяви, че в София се пише история, но тя не е добра.

"Това, което гражданите няма да видят, ако няма избран председател на СОС и не започне работата на този орган, няма да видят канализации, няма да видят подобрения", каза Бонев и припомни, че има много пари, които ще бъдат загубени, ако се продължи с изпадането в следизборната депресията.

ГЕРБ: Заради отрязаната ръка на МОЧА се провали съвместното управление между ПП-ДБ/Спаси София и БСП

"Егото остава на втори план, а отговорността е водеща", каза още Бонев и добави, че не той е пречка СОС да заработи.

„Предлагаме г-жа Грети Стефанова за председател, защото е обективен и достоен кандидат“, каза още Борис Бонев.Той припомни, че тя най-възрастният общински съветник и предложи да се следва логиката от национално ниво, когато за председател на Народното събрание беше предложен Вежди Рашидов.

С мегафон до банката, Карлос Контрера от ВМРО не се съгласи с Борис Бонев, че Грети Стефанова е готова да бъде председател в местния парламент.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС реплекира, че формулата, която е използвана в Народното събрание няма как да се случи в местния парламент.

Кандидатите на партиите бяха от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат.

"Изборът на председател на СОС не търпи отлагане", написа в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев вчера. Той подчерта, че всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес - този на софиянци.

"Нека в СОС се разбират както могат. На нас втора сглобка ще ни дойде в повече". Това каза в събота в Казанлък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше гост на Националната зимна академия „Лидерството и мирът – отговорности и предизвикателства пред жените на ръководни позиции“.

"Ние не участваме в преговорите за председател на СОС", отбеляза Борисов. 
БТА, БГНЕС