/ Дарик Варна
Столичният общински съвет /СОС/ на онлайн заседание прие доклад за проучване на възможностите за реализиране на пешеходно и велосипедно трасе от центъра на София до началото на Природен парк "Витоша".

Предвижда се пешеходното трасе да е дълго около 9 километра в едната посока. Това разстояние се изминава за около два часа пеш, което би осигурило оптимална възможност за здравословно придвижване на чист въздух, се посочва в доклада.

Трасето започва от пешеходната част на бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Патриарх Евтимий", преминава през парк НДК, пешеходния "Мост на Влюбените", осигурява директен достъп до Музея за съвременно изкуство и Музей "Земята и хората", Културния център "Топлоцентрала", бул. "Петко Каравелов", и през Южния парк. По-нататък маршрутът минава през ул. "Костенски водопад" , ул. "Тодор Каблешков", бул. "България", през детелината на Околовръстното, ул. "Кумата", парка на Боянската църква, ул. "Белите брези", ул. "Поп Евстати Витошки" - до началото на Природен парк "Витоша".

Вносителите посочват в доклада, че паралелно с пешеходното трасе се предвижда велосипедно трасе, което в по-голямата си част се припокрива с пешеходното трасе, но в началото на маршрута то е изнесено на север по бул. "България" и се съединява с пешеходното трасе при кръстовището между бул. "България" и ул. "Тодор Каблешков".

По този начин не само пешеходци, а и велосипедисти биха могли да стигнат удобно и бързо от самия център на града до планината, където могат да продължат с различни дейности като планински преходи, екотуризъм или пък спускане с планински бегач. Следва да се отбележи, че преобладаващата част от трасето, описано по-горе, е в добро състояние. Това би допринесло до по-бързата му реализация предвид необходимостта от пешеходен и велотуризъм в тази част на града.