Спират залавянето на бездомни кучета в София заради карантина в приюта в Сеславци
Спират залавянето на бездомни кучета в София заради карантина в приюта в Сеславци / Sofia Photo Agency, архив
Спират залавянето на бездомни кучета в София заради карантина в приюта в Сеславци
50682
Спират залавянето на бездомни кучета в София заради карантина в приюта в Сеславци
Под карантина или защо временно не се заляват уличните кучета в София
  • Спират залавянето на бездомни кучета в София заради карантина в приюта в Сеславци
  • Под карантина или защо временно не се заляват уличните кучета в София

Приютът за бездомни кучета в село Сеславци е временно затворен заради открити заболявания от гана, парвовироза и коронавироза. Това каза за Дарик д-р Георги Генадиев. Той обясни, че карантината в приюта ще продължи до 8 март, включително.

В този период бездомните кучета от София се пренасочват към приюта в Горни Богров, ако там има места, обясни още Генадиев. От приюта обаче съобщиха за Дарик, че капацитетът е пълен и няма как да приемат още кучета освен ако не е спешно.

От Столичната община пък успокоиха, че опасни или агресивни животни няма да бъдат оставяни на улицата.

22 кучетата са в помещенията на приюта, които са под карантина. Отделно има още 34 постоянно обитаващи кучета извън помещенията, които се осиновяват. В изолираните помещения ще се прави почистване и дезинфекция, за да се спре разпространението на заболяването, обясни още д-р Генадиев: „Това заболяване го има на много места в града и е дошло от кучетата, които се залавят. Сега с тези мерки ще се спре разпространението. Ще се направи дезинфекция, с изгаряне дори на дървените части. Ще се следи здравословното състояние на животните. Има колеги, които ще лекуват кучетата. Снабдени са с всички необходими медикаменти. Възможно е да се прояви заболяване на някои от пребиваващите кучета".

За периода на карантината залавяните бездомни кучета ще се пренасочват към приюта в Горни Богров, а ако няма възможност, ще спре залавянето им до осми март, каза още Генадиев: „Това е възможността на общината на този етап. Дадохме становище и узаконихме проектите за още два приюта, които надявам се ще започнат да се строят, но на този етап е така".

В приюта в Горни Богоров обаче няма повече места, каза за Дарик Стела Райчева от „Анимал Рескю София" - организацията, стопанисваща приюта: „За съжаление приютът не е разтегателен и вълшебен. Ние сме претоварени и вече трети месец удържаме да не се превърне в претъпкано място приютът. Категорично нямаме места и приемът е ограничен до свръх спешни случаи".

Райчева сравни трите зарази с чумата и холерата при хората и настоя животните в приютите да се ваксинират срещу тези болести.

Информация за карантината в приюта в Сеславци обаче не е постъпвала в Столичната община, каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска: „Аз научих за този факт чрез медиите. Разбирам, че има някакви анализи от някакви лаборатории, които са показали опасност, което налага карантината. Преди да създаваме паника сред населението, трябва да се потвърди дали наистина има някаква опасност, като се възложи на съответните акредитирани за това лаборатории да направят анализ".

 

Чуйте още подробности по темата: