Столичният общински съвет ще гласува на заседанието си в четвъртък предложението за двойно повишение на санкцията за вдигането на автомобил с „паяк“. Председателят на транспортна комисия в СОС Карлос Контрера предложи този тип санкция да струва на нарушителите 120 лв. вместо сегашните 60 лв. 

Като аргументи в доклада си Контрера излага, че сумата не е променяна над 10 години, а трябва да бъде съобразена с разходите за преместване на превозното средство. Към момента сигналите за неправилно паркирани автомобили са в пъти повече от периода, в който е регламентирана цената от 60 лв., се казва още в доклада на Контрера.

Според него вдигането на санкцията ще има сериозен дисциплиниращ и превантивен ефект. Трябва да се засили и контролът над нарушителите, категоричен е общинският съветник. 

Тази санкция е една от най-ниските в Европа се казва още в доклада, като са изложени примери за сумата, която нарушителите плащат в отделните страни: Белград - 51 до 380 евро в зависимост от вида на превозното средство; Букурещ – 105 евро, Любляна – 100 евро, Будапеща – 55 евро, Прага – 77 евро, Скопие – 40 до 56 евро. 

Приблизителната стойност на разходите за принудително преместване на автомобил са 126.54 лева, показват разчетите на Центъра за градска мобилност.