Главният архитект на София Здравко Здравков
Главният архитект на София Здравко Здравков / БГНЕС, архив
София общува: Монтират нови табели за улеснение на туристите в столицата
96807
София общува: Монтират нови табели за улеснение на туристите в столицата
  • София общува: Монтират нови табели за улеснение на туристите в столицата
Започна монтирането на информационни табели, които да улеснят посетители на София в ориентирането и обикалянето максимално лесно забележителностите в центъра. Надписите са на български и английски и насочват туристите в 4-те посоки на града.
 
Те са над 30 и са изписани с шрифт, който ще бъде използван в цялата столица. Цветовете на табелите са адаптирани и за хора със зрителни затруднения, обясни пред Дарик главният архитект на София Здравко Здравков.
 
София като вдъхновение и кино декор (ВИДЕО)

Вече тече монтирането на два вида табели - едните са указателни към важни исторически места в града като „Св. Александър Невски” или градската градина, а другите са с карта и пешеходен маршрут.
 
Универсалният шрифт на София може да бъде видян първо именно на тези табели. Следва метрото и масовия градски транспорт. "Създадохме една унифицирана система за информация, която ще бъде разпространена постепенно във всички информационни елементи в града", поясни архитект Здравков.
 
Поглед към София с хеликоптера на Darik Sky

Тези информационни табла са началото. "Идеята е първоначално да обхванем центъра на града с тези указателни табели с картите, като впоследствие ще бъде надграждана и към други места. Системата е отворена", посочи Здравков.
 
Новите табели са част от комуникационната кампания "София общува" за европредседателството ни, която бе анонсирана в края на миналата година в Столична община.