/ БГНЕС
Шест общински транспортни дружества са с изтекъл мандат още през 2022 г, съобщиха общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") (ПП-ДБ-СС) на брифинг в сградата на Столична община. Общинският съветник от групата на ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова обясни, че тези дружества са Центъра за градска мобилност (ЦГМ), "Електротранспорт", "Автотранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест". 

Ангелова посочи, че не е ясно защо не са направени конкурси през цялото това време. Общинският съветник Бойко Димитров посочи, че за дружествата с изтекли мандати в вай-кратки срокове трябва да бъдат обявени конкурси, но не да бъдат формални както до сега, а да има една прозрачна процедура, добави той.

Столичният кмет с план за 1 млрд. лв. за обновяване на градския транспорт

По думите на Димитров от ПП-ДБ-СС ще настояват за пълна методика, както и за всички кандидати да се осигури прозрачност, публичност и липса да дискриминация на отделните кандидати. Ще настояваме да се дадат достатъчно дълги срокове, за да може да се явят достатъчно професионалисти, добави Димитров. Той призова Надзорният съвет на "Топлофикация София" също да се съобрази с тези правила, които ще наложат. 

Емилия Ангелова обясни, че е много важно, че изпълнителният директор на "Топлофикация София" е подал оставка.  По думите ѝ за съжаление обаче, от началото на годината Александров е успял да пусне обществени поръчки за 217 млн. лева. "Важно е да уточня, че това не е типично за бизнеса на "Топлофикация София", така че се радваме, че подаде оставка преди да се получат още допълнителни дългове.", каза още Ангелова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Николета Василева/БТА