Сезират прокуратурата за новата кметица на столичния район Младост
Сезират прокуратурата за новата кметица на столичния район Младост / БГНЕС, архив
Сезират прокуратурата за новата кметица на столичния район "Младост"
91829
Сезират прокуратурата за новата кметица на столичния район "Младост"
  • Сезират прокуратурата за новата кметица на столичния район "Младост"

Само месец, след като новоизбраният кмет на столичния квартал „Младост" Десислава Иванчева встъпи в длъжност, правомощията й могат да бъдат прекратени. Причината е, че в законоустановения срок не е подадено заявление в Търговския регистър към Агенцията по вписванията за това, че тя е развивала търговска дейност и че е започнала процедура по прехвърляне на дружествени дялове на друг собственик. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви , че ако става въпрос за фалшификация на документи , прокуратурата може да бъде сезирана.

Новоизбраният кмет на „Младост" Десислава Иванчева може да се раздели с поста си заради това, че не се е отказала от търговската си дейност, която е развивала преди да спечели изборите през ноември.

По закон тя е задължена да подаде заявление за прехвърляне на дейността до Агенцията по вписванията, както и до Столичния общински съвет и Общинската избирателна комисия. Председателят на местния парламент Елен Герджиков представи указания на Агенцията по вписвания с днешна дата, според които няма данни за прехвърляне на собственост на 22 ноември, когато се твърди че е направено прехвърлянето в Нотариалната камара.

"Което означава, че най-вероятно става въпрос за фалшификация и за опит за заблуждаване на Агенцията по вписванията, че тогава е направен договорът за прехвърляне. Реално такъв договор е направен на 22 декември 2016 година. Това означава за мен, че оттук нататък прокуратурата трябва да се занимава с този случай", каза Герджиков.

Общинската избирателна комисия има един месец, за да реши дали Десислава Иванчева може да остане кмет на „Младост", обясни председателката на комисията Полина Витанова.

Герджиков: Има пропуски в документацията за референдума в "Младост"

"По принцип Законът за местното самоуправление и местната администрация казва, че ако в този едномесечен срок не са предприети действия, съответно не е уведомен председателят на СОС и Общинската избирателна комисия, че има такова дружество или се упражнява търговска дейност или е едноличен търговец, правомощията на кмета се прекратяват с решение на комисията", каза Витанова.

Ето и коментара на общинския съветник Войслав Тодоров, който активно участваше в предизборната кампания на Иванчева: "Бяхме разговаряли след изборите, че това трябва да го направи даже още преди встъпването в длъжност".

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева изпрати съобщение до медиите, в което се казва, че твърденията на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков са клевета и очаква извинение, в противен случай, ще изяснят отношенията си в съда. Иванчева е категорична, че е прехвърлила фирмата си още на 22 ноември, преди встъпването си в длъжност и далеч преди законоустановения срок.