Герджиков: Има пропуски в документацията за референдума в Младост
Герджиков: Има пропуски в документацията за референдума в Младост / БГНЕС, архив
Герджиков: Има пропуски в документацията за референдума в "Младост"
91776
Герджиков: Има пропуски в документацията за референдума в "Младост"
  • Герджиков: Има пропуски в документацията за референдума в "Младост"

Референдум за спиране на строителството в столичния квартал „Младост" може и да няма. Причината е, че организаторите на допитването не са внесли събраните подписи в електронен вариант, както е по закон. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Според него това не е недоглеждане от страна на инициаторите, начело с новия кмет на района Десислава Иванчева, а умишлено бламиране на референдума, който беше част от предизборната й кампания.

Ако до 12-и януари не бъдe представена електронната документация, местен референдум няма да има.

Внесоха подписи за референдум в столичния район "Младост"

"Единственият начин този референдум да не се състои е да не бъдат оправени пропуските в документацията от самите организатори. Такива има. Организаторите не са предоставили подписката в електронен вариант, което е задължително по закон. При положение, че те не са го направили, не може да стартира проверката на подписката в ГРАО", каза Герджиков. Той посочи, че тази нередност може да бъде отстранена и той е изпратил писмо до организаторите, с което настоява незабавно да бъде предоставен електронно структуриран вариант на подписката. Ако това не се случи обаче, процедурата не може да стартира и целият референдум се бламира, каза Герджиков.

В края на ноември кметицата на "Младост" положи клетва на фона на протести

"В такава ситуация няма да крия, че започвам да си мисля, че всъщност това е целта на организаторите, че те влязоха в общината, яхнали желанието на хората за референдум, а сега, пропускайки съществени изисквания в закона, правят така, че той да не се състои", каза председателят на Столичния общински съвет. Според него такива очевидни пропуски в процедурата не биха могли да бъдат случайни.

Гарджиков посочи, че голяма част от хората, участвали в подписката за референдума, наистина смятат, че има проблеми в района и той е презастроен. "Ние така или иначе дадохме заявка, че подробните устройствени планове ще бъдат преразгледани и действаме в тази посока с или без референдум", каза Герджиков.

Близо 12% от зелените терени в квартал „Младост” са частна собственост

По думите му "начинът, по който е бил използван референдумът в изборите в "Младост", очевидно е с политически цели".