Разширяване на "синята" и "зелена" зона в София и премахването на безплатния "служебен абонамент" одобри транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Предложенията са на общинските съветници от ГЕРБ-СДС. Предвижда се и увеличаване на работното време на "синя зона" от понеделник до събота от 08.30 ч. 20.00 часа.

Планират двойно разширение на "синята зона" в София

Първата група промени предвижда премахване на безплатния режим "Служебен абонамент" и ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до пет броя паркоместа в режим "Служебен абонамент" за даден административен адрес. Въвежда се удължен режим "Служебен абонамент", който ще е валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч. и разширен режим "Служебен абонамент" - валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 часа.

С предложените промени ще се премахнат и привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от депутатите и различни държавни, културни, общински и др. институции. Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите, аргументират се вносителите. Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им, ще ги редуцира с около 430 броя.

Втора група предложения включва въвеждане на регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред, и условия за ползването им от живущи и стопански субекти.

Предлагат разширение на платените зони в София и премахване на безплатния „служебен абонамент“

В пешеходните зони ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране /50 ст. или 1 лв./от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона.

В третата група предложения влиза разширяване на "зелена зона" в кв. "Зона Б-19", район Възраждане и разширяване на "синя зона" за сметка на обхвата на "зелена зона". Промяната от "зелена" на "синя" зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони. 

Четвърта група промени включва увеличаване на работното време на "синя зона" от понеделник до събота от 08.30 ч. 20.00 часа. 

С петата група промени се въвежда забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали: ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа; ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно; в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно; ул. "Граф Игнатиев" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин" - денонощно. Забранява се влизането на МПС по бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. "Ал. Стамболийски" - денонощно; ул. "Георг Вашингтон" от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска" - денонощно; ул. "Съборна" от пл. "Света Неделя" до ул. "Цар Калоян" - денонощно; ул. "Съборна" от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" - денонощно.

Предстои промените в наредбата да бъдат одобрени на сесия на общинския съвет.
БТА