Работното време на “синята зона” в София да бъде удължена с половин час - до 20 часа вечерта. Също така се предвижда двойното й разширяване. Планира се и увеличаване на „зелената” с над 500 места, съобщава NOVA.

Общинари искат намаляване на безплатните паркоместа за чиновниците (ВИДЕО)

Предстои предложенията да бъдат внесени за гласуване в Столичния общински съвет до месец.

В момента в София има около 6000 места, които са в „синя зона”. До няколко месеца обаче се планира те да станат 13 000. Това ще е възможно, след като голяма част от „зелената зона” стане синя, т.е. двойно по-скъпа – от 1 на 2 лева.  В същото време се планира и затягане на контрола в крайните квартали за неправилно паркиране.

От 1 юни започва поетапно миене на централни улици в София

„Там, където има съществен натиск от страна на автомобили, това до голяма степен затруднява живущите в намирането на места за паркиране”, обясни Зафир Зарков, общински съветник, Столичен общински съвет.

Въпросните 7000 паркоместа, които се предвижда да станат "синя зона" се намират в районите „Оборище”, „Възраждане” и „Средец”.

Също така се предлага да се премахне безплатният служебен абонамент за институциите, а за всички останали да има такава възможност до 22.30 вечерта и през уикендите.
NOVA