/ БТА
Първият автоматичен дефибрилатор е монтиран в Софийския зоопарк. Директорът на „Зоологическа градина“ - София арх. Добромир Бориславов каза, че целта е да се осигури възможност за първа помощ на територията на зоопарка.

Той  разказа, че през изминалата година са регистрирали над половин милион посетители. Смятам, че организаторите на инициативата са избрали зоологическата градина точно заради големия брой посетители, най-вече майки с деца, възрастни хора, чужденци, допълни арх. Бориславов. Той добави, че служителите на зоопарка ще преминат през обучение как да използват дефибрилатора. При необходимост апаратът може да бъде използван и от посетители. Директорът на зоопарка добави, че уредът дава инструкции и на български. 

БТА

 Дефибрилаторите са изключително важни на всяко обществено място”, каза Александър Манушев от фондация „Първите три минути“.

Той добави, че до момента с участието на фондацията са поставени около 10 дефибрилатора на различни обществени места. В сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са поставени три апарата, „осиновен“ дефибрилатор има на една от метростанции, каза още Манушев.

По думите му в град като София, в който живеят близо 2 млн. души, се очаква да има хиляди обществени дефибрилатори.
Юзлем Тефликова/БТА