/ IStock
Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф" и Основно училище "Н.Й.Вапцаров" в Разград са поредните учебни заведения в региона, които вече разполагат с животоспасяващ дефибрилатор. Жизненоважната апаратура е дарение от местната ветеринарномедицинска клиника "Фарма Тийм".

Уредът беше предоставен на директорите на двете училища, които са в един двор, Пейчо Георгиев и Галин Парашкевов лично от собствениците на клиниката - ветеринарните лекари д-р Димитрина Петрова и д-р Никола Досев.

Няма да затварят училищата в област Разград

Досев припомни, че другите училища, които получиха осигурени от фирмата апаратури са Математическата гимназия "Акад. Н. Обрешков", където в сградата са още Спортното училище и Средно училище "Хр. Ботев".

Като част от благотворителната кампания на фирмата "Да спасим сърце" дефибрилатор беше дарен и на Основно училище "Васил Априлов" в Исперих. Уред е поставен също на видно място във фирмения ветеринарно-медицински комплекс в Разград.

От свое и от името на колегата си Галин Парашкевов Пейчо Георгиев благодари за жеста на дарителите, като си пожела да не се налага да го ползват. Подкрепа на благородното дело безвъзмездно оказва д-р Деян Коларов, който провежда начален инструктаж на медицинските лица в училищата за работа с апарата.

Целта на ветеринарните лекари е дефибрилатори да бъдат предоставени на още училища в областта. Предвижда се такива уреди да бъдат поставени в обществени сгради и на обществени места.

"За закупуването им обаче ще трябват средства, като част от тях се надяват да получат от общината. Към кампанията "Да спасим сърце" има разкрита и дарителска сметка. В нея вече има постъпили средства от фирми и частни лица", каза д-р Досев и призова, който може и желае да подкрепи инициативата на "Фарма тийм".
БТА