Засега няма основания да бъдат затваряни училища в област Разград, въпреки че заболеваемостта от COVID-19 нараства. Това реши Областният кризисен щаб за борба с коронавируса на свое онлайн заседание.

COVID картата на България се оцветява в тъмночервено

Заседанието бе водено от новия областен управител д-р Деян Димитров, който е председател на щаба. „Държа да има координация между институциите, да се подхожда с разбиране на позициите, да намираме гъвкави и адекватни решения.

За да се развива едно общество, трябва да има изпитания, а в случая минаваме през такива. Нека бъдем единни, нека да формулираме иновативни решения, да залагаме на иновации и добри практики, за да можем да осъществим еволюцията, от която всички имаме нужда“, заяви д-р Димитров.

Щабът се обедини около позицията, че учениците в областта трябва да завършат първия срок присъствено, а ако се наложи, ще бъдат затваряни само училища, в които ситуацията е тежка и има много случаи на заболели.

Официално: В България няма нито един случай на доказана смърт от ваксина срещу COVID-19

„Към момента са карантинирани 384 деца на възраст до 18 години, като от тях 50 са болни от COVID-19, а 4 от тези 50 са настанени в болница“, съобщи директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева.

Тя изрази тревогата си от факта, че за първи път от началото на пандемията боледуват толкова много деца. Началникът на РУО-Разград Ангел Петков каза, че към момента най-сериозна е ситуацията в община Разград, където под карантина са поставени 25 учители, а други 7 са болни.

„Няма недостиг на преподаватели, защото имаме банка кадри с пенсионирани такива и ги ангажираме при необходимост“, поясни той. Петков подчерта, че във всички учебни заведения в региона се води нормален учебен процес.

Д-р Ася Генева съобщи, че в понеделник заболеваемостта в региона е била 417 на 100 000, а днес вече е 458 на 100 000. Според нея ситуацията следва тенденциите в национален мащаб, като все пак в Разградско е „една идея поспокойно“.

Атанас Мангъров: Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор

От интензивните легла в момента са заети 66 %, оповести директорът на РЗИ-Разград. „Всички легла в ОАРИЛ на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ са заети, като сме разкрили 1 допълнително“, обяви директорът на лечебното заведение д-р Гечо Жеков.

Той уточни, че болницата разполага със свободни легла за болни от COVID-19 в Инфекциозното, Белодробното и във Вътрешното отделение, така че няма да бъде върнат нито един пациент, който има нужда от хоспитализация. Д-р Жеков добави, че МБАЛ „Свети Иван Рилски“ разполага с всички необходими медикаменти и достатъчно запаси от кислород.

Лекарят каза, че има проблем с недостиг на лекари и медицински сестри, защото има заболели от персонала. „При някои клинични пътеки има изискване да разполагаме примерно с трима лекари и ако един от тях заболее, оставаме без финансиране.

Кунчев: Нарастването на заразените с COVID-19 ще продължи

Трябва да се помисли за по-гъвкаво решение, за да не бъдат спирани средствата в ситуация, когато поскъпват природен газ, ток и вода“, обяви той. Областният управител предложи д-р Жеков и директорът на РЗОК-Разград д-р Камелия Станева да изготвят становище как може да бъде решен проблемът. Д-р Димитров се ангажира да придвижи това становище до Министерството на здравеопазването.

Областният управител изрази подкрепа и за намерението на директора на болницата при необходимост да ангажира лекари от съседните области. Д-р Генева изнесе данни за ваксинационната кампания в региона.

Според нея област Разград е на 13-то място в страната. До понеделник са били поставени общо 58 040 дози ваксини, от които тези със завършен цикъл са 27 578. Това са 25 % от населението, подлежащо на имунизация.

„От децата най-много ваксинирани има във възрастта от 13 до 18 години. През декември те са били 200, а от началото на януари имаме още 47 имунизирани подрастващи. Ваксини са поставени и на 8 деца на възраст от 5 до 12 години“, съобщи директорът на РЗИ. Д-р Генева призова хората в региона да се ваксинират, защото това е начинът да бъде спряна инфекцията.

Тя подчерта, че всички видове ваксини са налични в област Разград, а имунизационните кабинети работят с пълен капацитет. Щабът отчете, че предприетите противоепидемични мерки са достатъчни, а радващото е, че гражданите са станали по-дисциплинирани и ги спазват. 
Агенция "Фокус"