/ iStock/Getty Images
Дали ваксината срещу COVID-19 е подходяща за хора с алергични заболявания, тежки медикаментозни алергии, преживели шокови алергични реакции – говори алергологът д-р Мария Иванов, част от екипа на Клиника по спешна токсикология на ВМА, в интервю за БНР - Българско национално радио.

Има ли дефиниция и какво означава алергия към ваксината срещу COVID-19?

Тясна дефиниция на алергична реакция след ваксинация и точно определение от кой тип може да бъде тази ракция все още няма. Това обаче не пречи алергията към ваксини или нейни съставни части да е основно противопоказание и това да е описано в листовките на всички позволени за употреба ваксини. И въпреки, че този въпрос не е изяснен докрай, много хора с алергични реакция преживели анафилаксия в миналото, се разколебават.

Какво съдържат ваксините срещу COVID-19

Колко време след имунизация може да се прояви реакция?

Всъщност, истински опасни са бързият тип реакции, които настъпват в първите 30 минути след имунизацията, най-често около 15-20-ата минута. Затова, препоръката е хората да изчакат след поставяне на ваксината, а не веднага да напускат веднага ваксинационния център.

Как се диференцират постваксиналните реакции от алергичните реакции след ваксинация?

Може би първо трябва да кажа за предвестниците на настъпващите алергични реакции – това са бързо появяващо се прилошаване, чувство за паника, чувство за задух, изразен сърбеж по кожата и характерните за алергичните реакции ангиоедеми и уртикарии. Това е картината на един развиващ се и настъпващ алергичен шок. Това всъщност е опасната реакция. Добрата новина е, че тези реакции практически не се наблюдават при коронавирусните ваксини. Митовете за починали пациенти след ваксинации – няма такива случаи, от началото на кампанията в края на декември 2020 г. не сме наблюдавали тежко протичащ шок след ваксинация с коронавирусна ваксина.

Има ли рискови групи и какво трябва да е поведението им, ако тези хора решат да се ваксинират, трябва ли да правят тестове?

Рисковата група по отношение на алергичните реакции са хората с доказани медикаментозни алергии и тези с преживяна анафилаксия. Лесен и доказано ефективен начин за намаляване интензитета и предотвратяване на този тип реакции е използването на т.нар. противоалергичен чадър. Той включва употребата на антихистамини, понякога в комбинация. Терапията трябва да започне три дни преди ваксина и да продължи от 3 до 5 дни след поставянето ѝ.

Две дози от ваксините не образуват достатъчно антитела срещу варианта Омикрон

По отношение на диференцирането между алергичните и обикновените, предвидимите постваксинални реакции – това са реакции, които обикновено се проявяват през първите няколко дни. Това не са алергични реакции, а често са породени от отговора на имунната система. Те са описани в листовката, най-често са фебрилитет, обща отпадналост, болки в мускули и стави. Това са чести реакции, при всяка една имунизация, а специално при иРНК ваксините срещу COVID-19 са със сравнително ниска честота и са лесно преодолими.

Хора с доказани алергии трябва ли да бъдат ваксинирани?

Да, разбира се. Нещо повече, алергичните пациенти, особено такива с хронични алергични страдания, трябва да се ваксинират срещу COVID-19, задължително с противоалергичен чадър, тъй като самата коронавирусна инфекция при такива пациенти протича изключително тежко.
ВМА