Две дози от ваксините срещу новия коронавирус не водят до образуването на достатъчно антитела, които могат да неутрализират варианта Омикрон, предаде Ройтерс, като цитира проучване на британски експерти.

Според специалистите от Оксфордския университет това е причината за ръст на инфектираните, които са имунизирани или вече са преболедували.
Изследователите са анализирали кръвни проби на доброволци, на които са поставени препарати срещу COVID-19 на AstraZenecaили на Pfizer/BioNTech. Ваксините са и смесвани.

Оксфордските учени казват, че все още няма доказателства, че по-ниското ниво на антитела срещу варианта Омикрон може да увеличи риска от тежко боледуване, хоспитализация или смърт при хората, които са с поставени с две дози от препарат срещу новия коронавирус.

"Тези данни са важни, но са само част от картина. Те изследват неутрализиращите антитела след втора доза и не ни дават информация за клетъчния имунитет, но и това също ще бъде изследвано," казва Матю Снейп, който е сред авторите на проучването.
БТА