Още през януари новата мутация Омикрон се очаква да стане доминиращ вариант на коронавируса в Германия.

Водещият германски вирусолог от клиниката „Шарите" Кристиан Дростен не крие загрижеността си във връзка със скоростта на разпространение на новия вариант на вируса. Той предупреждава, че Омикрон само увеличава рисковете за неваксинираните. „Омикрон ще е проблем до лятото", казва Дростен в своя подкаст.

В момента в Германия доминира мутацията Делта, но Омикрон се разпространява в световен мащаб. Дростен предполага, че Омикрон ще се превърне в проблем за Германия от януари нататък - най-вече заради скоростта на неговото разпространение. В Южна Африка или в Англия например броят на случаите се удвоява на всеки два до четири дни. Ако и в Германия се случи така, „развитието ще изпревари възможността на политиците да реагират. И тогава скоро ще имаме сериозен проблем", казва Дростен.

За разлика от Южна Африка или Англия обаче Германия е сравнително по-добре защитена на базата на тъй нареченото G2-правило: „ваксиниран или преболедувал", благодарение на което разпространението на Омикрон може да се забави.

Дростен отправя призив към хората да се ваксинират, особено с бустерна доза. Неговото становище е, че „бустерният имунитет" срещу Омикрон защитава по-добре от прекараната инфекция. Сигурни данни по въпроса обаче до момента няма - преобладават предположенията.
БГНЕС