/ iStock/Getty Images
Повечето от 43-те случая на зараза с варианта Омикрон, идентифицирани досега в САЩ, са при хора, които са били напълно ваксинирани, а една трета от тях са при хора, получили бустерна доза. Това се казва в доклад на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, предаде Ройтерс.

От документа става ясно, че от 43-те случая, 34 са при напълно ваксинирани хора. От тези 34 души, 14 са и с бустерна доза. При петима с бустерна доза заразата с Омикрон е станала преди изтичането на 14 дни след подсилващата ваксинация.

Въпреки че бройката е много малка, тя поражда още повече опасения, че настоящите ваксини срещу коронавируса, може да предлагат по-малка защита срещу Омикрон.

От случаите в САЩ 25 души са на възраст 18-39 години и 14 са пътували зад граница. Шестима от заразените с Омикрон преди това са карали коронавирусна зараза. Повечето от заразените имат само леки симптоми, като кашлица и умора. Един човек е бил хоспитализиран за два дни.

Сенатът в САЩ не прие да има задължително ваксиниране в частни фирми

Междувременно губернаторът на Ню Йорк Кети Хоукъл заяви, че от следващата седмица маските трябва да се носят във всички бизнеси и други обекти, освен ако те не са въвели изискване за представяне на документ за ваксинация, тъй като случаите на COVID-19 в щата се увеличават, съобщи Ройтерс.

Мярката ще бъде в сила от 13 декември до 15 януари, за да се ограничи разпространението на вируса по време на празниците, когато повече време се прекарва на закрито, в пазаруване и събирания, се казва в изявление на Хоукъл.

COVID-19 се нареди сред най-смъртоносните пандемии в историята

"Не би трябвало да стигаме до момента, в който сме изправени пред зимна вълна на случаите на зараза, особено при наличието на ваксина на наше разположение и споделям разочарованието на много нюйоркчани, че все още не сме преодолели тази пандемия", каза Хоукъл

Макар 80 процента от нюйоркчани да са напълно ваксинирани, в щата в последно време се наблюдава рязък скок в разпространението на вируса, който уби повече от 46 000 жители.

От Деня на благодарността насам средният брой случаи за седем дни в щата е скочил с 43 на сто, а хоспитализациите са се увеличили с 29 процента, сочат данните от щата./Пламен Йотински/
БТА