Фармацевтичната компания Pfizer поиска от регулаторните органи в САЩ да издадат разрешение за спешна употреба на нейното хапче за лечение на COVID-19. Фирмата се позовава на доказателства, че лекарството намалява хоспитализацията или смъртните случаи с близо 90% сред новозаразени високорискови пациенти.

Как хапчето срещу COVID вдигна акциите на няколко авиокомпании

"При повече от пет милиона смъртни случая и безброй животи, засегнати от това опустошително заболяване в световен мащаб, съществува спешна нужда от животоспасяващи възможности за лечение", заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

По-рано във вторник Pfizer получи разрешение да проведе клинични изпитвания в Русия на ефективността на ново лекарство за превенция на коронавирус, съобщи BBC.

Става дума за медикамента „Паксловид“, което се състои от протеазен инхибитор и ритонавир. В Русия то вече се тества за ефективност при симптоматичния коронавирус при хора, които са били в контакт с пациент у дома (профилактика), както и за ефективността му при лечение на хора с нисък и тежък риск от хода на заболяването, става ясно от регистъра на одобренията за провеждане на клинични изпитвания.

Pfizer ще позволи лекарството срещу COVID-19 да се произвежда и продава евтино в бедни страни

В началото на ноември Pfizer обяви "удивителна ефективност" на „Паксволид“ при лечението на коронавирус. В същото време от компанията заявиха, че докато тестовете са преустановени (това се отнася и за Русия), за да се подадат своевременно документи на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Това е така, защото се счита за неетично да се дава плацебо на пациенти с потенциално фатално заболяване по време на пандемия.

БГНЕС