/ iStock/Getty Images

Акциите на няколко авиокомпании поскъпнаха рязко, след като фармацевтичната компания Pfizer разпространи информацията за нов препарат срещу коронавирус, съобщи агенция Блумбърг. Според фармацевтите, лекарството ще намали с 89% броя на хоспитализациите и на леталните случаи, причинени от COVID-19.

Разработката дава надежда за възраждане на някои отрасли в икономиката, смятат експертите.

Великобритания първа в света одобри хапче против COVID-19

Повиши се цената на акциите на няколко американски авиокомпании: на Delta Air Lines се увеличиха с 8,05%, на United Airlines — със 7,26%, наSouthwest Airlines — с 6,44%, а на American Airlines — с 5,77%. По подобен начин изглежда и ситуацията на пазара с акции на круизните оператори: на Norwegian Cruise Line цената нарастна със 7,8%, на Carnival — с 8,3%, а на Royal Caribbean Cruises — с 9%.

Движение нагоре се наблюдава и в цените на акциите на авиокомпаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион, като общото увеличение е 5,5%, което е рекорд от март тази година.
В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

Разработката на Pfizer се отрази и на обслужващите туризма отрасли: вдигнаха се акциите на производителите на куфари и чанти за пътувания. Ценните книжа на една от най-известните компании Samsonite скочиха до 14,5%.

БГНЕС