/ ThinkStock/Getty Images
Представете си ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче - няма нужда от инжекции, медицински персонал, приемате я в дома си, предаде АФП. Това се опитва да направи израелската фармацевтична компания "Орамед" и първите клинични изпитания, които ще се провеждат от дъщерната й компания "Оравакс", са предвидени за месец август, каза за АФП ръководителят й Надав Кидрон.

Оралните ваксини са от значение за развиващите се страни, защото улесняват логистиката на ваксинационните кампании, каза Кидрон. Но те могат да увеличат имунизацията и в по-богатите държави, където страхът от инжекциите е фактор, който често не се забелязва, за отказа от ваксиниране.

Ръст на тежко болните с COVID-19 в израелските болници

Според резултати от проведено неотдавна изследване, близо 19 милиона американци, които не искат да се ваксинират, биха приели да го направят, ако ваксината е на таблетка.
"За да има добър резултат от ваксинирането е нужно да се имунизират колкото се може повече хора", каза Кидрон.

Сред другите предимства са по-малко пластмасови отпадъци и потенциално по-малко странични ефекти.

Независимо от положителните страни на теория, малко орални ваксини са успешни, защото активните съставки не оцеляват при преминаването през стомашно-чревния тракт.

Заради растящия брой заразени с COVID-19: Израел връща зеления пропуск

Сред изключенията са ваксини за заболявания, които се пренасят през устата или храносмилателната система, затова има и ефективна орална ваксина срещу полиомиелит.

Израелската компания е поискала разрешителни за клинични тестове в няколко страни като Република Южна Африка например и се надява първите изпитания да започнат в Израел до седмици, ако здравното министерство разреши.
БТА