/ iStock/Getty Images
Израел върна така наречения зелен пропуск заради растящия брой на новите случаи на коронавирус, предаде ДПА. 

Участниците над 12-годишна възраст в масови прояви с над 100 души трябва да показват удостоверение, че са ваксинирани, преболедували са COVID-19 или разполагат с отрицателен тест за коронавирус. Това важи за спортни и културни събития, както и за фитнес зали, ресторанти, конференции и молитвени домове.

Зеленият пропуск, който донесе облекчение за ваксинираните и преболедувалите, беше въведен в Израел през февруари. След значителен спад на заболеваемостта обаче повечето здравни ограничения така или иначе отпаднаха.

Израел започна да ваксинира срещу COVID-19 с трета доза

Екип от експерти препоръча трета подсилваща ваксинация за възрастното население, съобщи министерството на здравеопазването. Има обаче разминаване в мненията коя точно възрастова група да бъде имунизирана отново: над 60 или над 70 години.

От министерството уточниха, че до дни предстои да бъде взето окончателно решение по въпроса за третата доза и възрастовата група. Причина за това станаха данни, според които ефективността на използваната в Израел ваксина на Pfizer е намаляла рязко от началото на юни. Според министерството ваксинацията предотвратява само 39 на сто от коронавирусните инфекции и 91 процента от тежките форми на заболяване.

Маските на обществени места на закрито пак са задължителни в Израел

Същевременно в Израел се разпространява по-заразния вариант Делта на коронавируса, посочи министерството. Правителствени експерти обаче разкритикуваха тези данни на основание, че те не са били събрани по научен път.

През пролетта те казаха, че ваксинацията предотвратява 95,8 процента от случаите на коронавирус и около 99 на сто от тези на хоспитализация, тежко заболяване и смърт. В последно време броят на новите случаи на заразяване с вируса за денонощие в Израел отново надхвърли прага от две хиляди.

За изминалите 24 часа здравното министерство отчита 2165 нови инфекции, а тежко болните пациенти са 159. Над 57 процента от населението е напълно ваксинирано. 
БТА