1144.3 на 100 хиляди души население стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната по данни на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

карта ковид
НЦЗПБ

Областите в червено вече са три: Разград, Търговище и Шумен, а Кърджали все още е в жълтата зона по заболеваемост от COVID-19. Всички останали области, общо 23, са в тъмночервено /най-високата степен на заболеваемост на двуседмична база/.

Картата на Министерския съвет показва и заетостта на леглата за пациенти с COVID-19 към 18 януари в шестте клъстера, на които е разделена страната.

карта легла
Министерски съвет

Най-сериозен продължава да е дефицитът в Северен Централен район, където 75,8% от леглата са заети. Очакванията са след 5 дни регионът да влезе в Етап 4.

Следва го Южен Централен регион, където болничните легла са заети на 50,4%, а очакванията са след 5 дни той да влезе в Етап 2.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:
 

таблица мерки план
Министерски съвет

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.