Атанас Мангъров
Атанас Мангъров / NOVA
Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор. Това заяви пред медиите доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница. И въпреки, че ваксините срещу коронавирус са начин за предпазване, за тях и до момента не се знае достатъчно, посочи той.

„Основният аргумент, който подхранва съмненията в това отношение е, че въпреки, че ваксините са правени на милиони хора, преди поставянето им се иска информирано съгласие и отговорността за всички странични реакции се прехвърля върху правещия си ваксина“, каза още инфекционистът.

В този смисъл, на практика е невъзможно гражданите да направят информиран избор, тъй като отсъстват детайли по този въпрос, коментира доц. Мангъров.

„Защото ваксините се създадоха преди по-малко от 1 година и получиха решение за употреба под условия, предвид на това, че имаше пандемия от коронавирус, да се спасят животи. Казаха, че е хубаво хората да се ваксинират. Напълно съм съгласен. Добре е да се ваксинират, но трябва да се ваксинират тези от тях, които искат. Не трябва да се задължават да се ваксинират, като се вкарват условия, че ако не го направят, това означава, че не са отговорни“, заяви още той.
АБВ