/ iStock/Getty Images
"Община Перник монтира два автоматични външни дефибрилатора", съобщи Вергиния Иванова - главен експерт в администрацията.

Дейностите са част от проект по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Единият от апаратите, който ще е обществено достъпен, ще бъде поставен утре на партера на административната сграда на Общината.

Преобразиха изцяло детска градина в Перник (ВИДЕО)

По този начин посетителите ѝ, заедно с помощта на специално обучен персонал, ще могат да реагират своевременно при възникнал сърдечен арест.

Сред част от проектните дейности е закупуването и на мобилен кабинет. С него екип от лекари ще посещава и обслужва както маргинализирани общности, така и други спешни случаи.

Той също ще бъде оборудван с дефибрилаторна машина. Планира се и изграждането на Център, който да предоставя социални и здравни услуги на маргинализирани лица от общината.

Освен техническо оборудване ще бъдат проведени серия от събития с културна и социално-здравна насоченост. Те ще са свързани с преодоляване на негативните стереотипи сред обществото спрямо малцинствата. Проектът на стойност близо 2 милиона лева е с продължителност 2 години. 
БТА