/ ThinkStock/Getty Images
Той приспаднал неследващ се данъчен кредит за дружеството в общ размер 131 090,16 лева
Състав на Софийски апелативен съд, е отменил оправдателната присъда на първоинстанционния съд и е признал за виновен мъж, привлечен към наказателна отговорност от Софийска градска прокуратура за извършено от него за данъчно престъпление, съобщиха от обвинението.

Подсъдимият имал качеството на упълномощено лице на търговско дружество „К.Д.“ ЕООД. В периода от декември 2011 г. до януари 2013 г., той избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери.

В справки-декларации, по Закона за данъка върху добавена стойност, той потвърдил неистина относно размера на начисления на фирмата ДДС по доставки с право на пълен данъчен кредит по фактури с няколко контрагенти. В същото време въпросните доставки не били налице.

При водене на счетоводството били съставени документи с невярно съдържание - отчетни регистри - дневници за покупки за съответните данъчни периоди. Действайки по този начин, той приспаднал неследващ се данъчен кредит за дружеството в общ размер 131 090,16 лева.
 
С осъдителната присъда на Софийски апелативен съд на него е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Тя подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Върховния касационен съд.