Поверяват за нерегламентирано строителство около водостоци и дерета
Поверяват за нерегламентирано строителство около водостоци и дерета / БГНЕС

Да започне проверка на водостоците, водосборните райони и дерета по отношение на нерегламентирано строителство и изхвърлени строителни отпадъци, с което се възпрепятства проводимостта на повърхностните води при интензивни валежи. Това разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова. Обект на проверка са кварталите от Подвитошката яка.

Фандъкова възложи проверка на всички критични места, конкретните причини за наводненията и препоръки за дейности с цел предотвратяване на наводнения, съобщават от Столичната община. Специална комисия има за задача да установи актуалното състояние на речните корита и да предприеме мерки за почистването им от наноси и земни маси след валежите.

За състоянието на реките районните кметове подават ежемесечни доклади до Столична община. Тя пък ще възложи проект за укрепване на компрометирани участъци от речните корита преминаващи през районите „Връбница" и „Нови Искър".

Започната е работа по изготвянето на хидроложка карта на реките, преминаващи през територията на Столична община, като приоритетно тези в район „Витоша".

Столичният инспекторат, съвместно с експерти на „Софийска вода" и почистващите фирми, ще извърши ревизия на шахтите с цел почистването им след обилните валежи. Ще бъде възложен проект за възстановяване на моста в кв. „Михайлово" в Банкя. От 2006 до 2010 г. са коригирани речните корита на река Новачица от бул. „Драган Цанков" до психодиспансера, река Въртопо с чакълозадържател до бул.„Цариградско шосе", река Слатинска от „Гео Милев" до ул. „Кривина", река Слатинска от ул „ Д-р Иван Селимински" до ж.п линията София-Пловдив, река Слатинска от бул. „Ген. Владимир Вазов" до ул. „Константин Фотинов", река Владайска от бул.„Овча Купел" до бул. „Никола Петков", река Владайска от бул. „Овча Купел" до ул. „Житница".

През тази година са почистени около 25 км. речни корита на територията на общината, сред които на реките Владайска, Клисурска, Какач, Банска, Перловска, Дреновичка, Слатинска, Сухата река, Аджибарица, както и дерета в селищата Лозен и Кокаляне, канал в село Мировяне, вследствие на направените почиствания е повишен оттокът по речните корита и намалява рисковете от разливи.