Повече полиция и допълнителни камери в центъра на София след атаките в Париж
Повече полиция и допълнителни камери в центъра на София след атаките в Париж / снимка: БГНЕС

След кървавите атентати в Париж столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила 24-часово полицейско присъствие в центъра на София. По време на извънредна сесия на Столичния общински съвет Фандъкова подчерта, че са увеличени екипите на СДВР в района на бул." Мария Луиза" и Женския пазар, където се наблюдава по-голямо струпване на нелегални имигранти.

По-късно през деня тя се срещна с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Поводът за срещата между двете, която продължи малко повече от час, бе актуалната обстановка на сигурността в страната.

Повече патрули на полицията

От събота насам значително са увеличени патрулите на полицията в центъра на града. Допълнителни екипи на жандармерията също са били разположени на местата, където се наблюдава постоянна струпване на емигранти и бежанци, а именно районите около Женския пазар, Халите и Лъвов мост.

Видеонаблюдение

Обсъждан е и вариант за надграждане на системата за видеонаблюдение в столицата. Общината има споразумение с МВР за координация на съществуващата система за наблюдение на СДВР и местната власт, като Фандъкова обясни, че в момента усилията са съсредоточени върху изграждането на нова система за видеонаблюдение на 160 ключови за сигурността на града кръстовища в столицата. Освен за контрол на трафика, системата, която общината има ангажимент да осигури, ще се използва и в дейността на полицията по обезпечаване на сигурността в града.

Засилени мерки заради предстоящите празници

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че на срещата е засегнат въпроса за разширяване на вече засиленото полицейско присъствие предвид недостатъчния бюджет, с който разполага ведомството и трудностите при разпределяне на наличния състав. Бъчварова обаче успокои, че категорично ще се увеличи полицейското присъствие в следващите няколко месеца с оглед на голямото струпване на хора в града около предстоящите празници и че е направен план за действие как това да се случи въпреки проблемите на министерството с доскоро протестиращите служители.

Разчитаме гражданите да отчитат ситуацията, да не се изнервят, ако процедурите по влизане в залите и местата, където ще се провеждат предколедните събития, изискват дълго чакане, тъй като то е с оглед на тяхната сигурност, заяви още вътрешният министър.

Проверки в училищата

По думите й стана ясно, че съвместни патрули на СДВР и дирекция „Сигурност" в общината ще проверяват и училищата в града. В тази връзка Детската Евровизия също е едно от координираните и обсъдени събития, на което е решено да има особено засилени мерки за сигурност.

По-рано днес главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че при съвместната специализирана полицейска операция на МВР и ДАНС, която започна в събота, са задържани до момента 320 души, сред които няма установени хора с принадлежност към терористични организации. Проверени до момента са 7000 души, над 300 превозни средства, а 11 български граждани са задържани за каналджийство, образувани са 9 съдебни производства.

Мерките след атентатите в Париж са в цялата страна със 100-процентов контрол по външните граници на страната, както и критичната инфраструктура, която обхваща сгради на посолства и места, на които се струпват много хора, като жп гари, автогари и големи търговски центрове.